Odrůdu Veltlínského zeleného vinaři historicky s oblibou používají jako základ různých směsí a šumivých vín. Poslední ročníky ale jasně ukazují, že Veltlín má na víc a je vhodnou odrůdou k přípravě kvalitnějších vín a to především přívlastkových, ale i ledových a slámových vín.
V Rakousku se většinou setkáme s jakostními víny, která se konzumují k běžným pokrmům anebo se pijí v družné zábavě jako mladé víno.
Mladé víno voní svěžestí s trochou pepřnatosti a někdy můžeme cítit i vůni doutníku. Barva vína je závislá na použité technologii a v buketu se odrazí především půda. Kamenité půdy dávají jemný opar cigaretového kouře, sprašové podloží provoní víno lipovým květem a medem a prvohorní půdy odhalí tóny hořkých mandlí.
Kyselinka ve Veltlínském zeleném je příjemně uhlazená, v chuti poznáme plné aroma zelených mandlí. Jak víno zraje v láhvi, objevují se nejprve pepřnaté kořenité tóny, které po odeznění nahradí mandlová chuť. Přívlastková vína vyšších stupňů mají sametovou plnost.
Typické bílé víno Veltlín je světle zelené až zelenožluté barvy, má svěží pronikavou vůni, střední tělo, svěží a vyváženou chuť ovocných tónů a příjemný obsah kyselin. Ve vyzrálých vínech kromě hořkých mandlí, lipového květu, pepře, muškátového květu a chřestu můžeme hledat i exotické ovoce.
Víno se doporučuje pít především jako mladé, jen u výjimečných ročníků nacházíme střední potenciál pro zrání v láhvi.
Na internetu koupíte dobré bílé víno Veltlínské zelené např. v tomto e-shopu s vínem.